Bangers & Cash


Efter att ha pumpat YoYoYoYoYo i två år har äntligen Spank Rock gett mig lite nytt material i form av plattan Spank Rock and Benny Blanco are: Bangers & Cash som tyvärr bara erbjuder fem låtar. Här är min favorit B-O-O-T-A-Y.

Även om Bangers & Cash inte riktigt når upp till förra plattans standard är den ändå bra. Det värsta är att MC Spank Rock har bytt ut sin fantastiska beatmakare XXXChange från YoYoYoYoYo till Benny Blanco, som trots att han kan sina grejjer inte är lika bra. Spank Rock spelar en ganska speciell genre kallad Baltimore Club som är en väldigt "snuskig" rap till house-musik. MC Spank Rock förklarar att hans texter handlar om det som händer på dansgolven och att de bara reflekterar det alla tänker på och att han inte är någon misogynist. I B-O-O-T-A-Y får Spank hjälp av en annan av mina favoriter, Santogold och de har vid tidigare tillfällen samarbetat.

Har nyligen skaffat Spotify, och jag får säga att jag gillar't. Det kommer aldrig att ta mitt mp3-biblioteks plats men är ett riktigt bra komplement och ett bra sätt att hitta ny musik och testlyssna. Jag har innan hört ett band som heter My Morning Jacket bla på BlackCabSessions.com där två bandmedlemmar åker runt i en klassisk svart londontaxi och spelar mumslåten Touch me I'm going to scream part 2 med hjälp av det trevliga retroinstrumentet omnichord (se till att kolla Man Man-spelningen också, den är helt fantastisk). Men råkade snubbla över bandet på Spotify och det blev kärlek direkt. Skivan Evil Urges från 08 uppskattas och förutom ovan nämnd låt gillar jag särskilt Thank you too! och I'm amazed som jag slänger in här.
 

Her sett både Milk och Frost/Nixon nu. Sean Penn vann på SAG-galan för rollen som Harvey Milk i filmen Milk. Penn är också nominerad för en Oscar för samma roll och jag får säga att jag blev mycket besviken över vinsten. Penn gör sin grej bra i en film baserad på en sann historia, om USAs första öppet homosexuella politiker, det är en mycket stark historia. Det som ofta händer med "based-on-a-true-story-filmer" är att man blir påverkad mycket mer, vetskapen om att det har hänt på riktigt gör det så mycket mer greppbart. Men om man flippar på det, om man skulle ta in filmen som vilken rulle som helst så skulle den inte alls smälla lika högt. De flesta karaktärerna är platta och det är bara Penn's Harvey Milk och Josh Brolin's Dan White som känns intressanta. Penn gör sin roll bra, men inte tillräckligt för att vinna över de andra nominerade som Frank Langella, Brad Pitt eller Mickey Rourke. Känns som att det ofta räcker med att spela förståndshandikappad eller homosexuell för att sättas på en piedistal. Jag gillar Penn skarpt vanligtvis men det här var inte bättre än de andra nominerade. En annan skådis som jag följer, Emile Hirsch är också med men gör inte så stort väsen av sig.
Just Frank Langella såg jag i Frost/Nixon (som också den är baserad på en sann händelse) där han spelar ex-presidenten Richard Nixon. Han gör det djävulskt bra. Filmen är också den skitbra och handlar om de intervjuer David Frost gjorde med Nixon efter Watergate-skandalen. Intervjuerna blev en succé och jag har för mig att de släpptes på nytt för att rida på filmens framgångsvåg, och visst blir man otroligt sugen på att se dem.

Kate Winslet fortsätter att vinna priser, men nu bara ett för bästa kvinnliga biroll då en minst sagt chockad Meryl Streep tog hem bästa kvinnliga huvudroll. Återigen vann Heath Ledger postumt och Slumdog Millionaire tog hem "the Actor" för bästa samlade skådespelarprestationer. Nu återstår WGA eller writers guild awards om två veckor innan Oscarsgalan.

Dr. Hannes Modig

Oscar


Lite musik till läsningen. Pelle Carlberg - 1983 (Pelle and Sebastian). Ber om ursäkt för den dåliga ljudkvaliteten men hittade den bara på youtube.

Nu är Oscarsnomineringarna släppta. Det är väl inga stora överraskningar men en del priser är avgjorda på förhand. Den största kategorin, bästa film, är relativt öppen men jag tror det kommer stå mellan The Curious Case of Benjamin Button, Slumdog Millionaire och The Reader. Får säga att Slumdog Millionaire är min favorit. The Reader har jag inte sett men det är min dark horse av de tre. Benjamin Button har fått massor av hype, som jag inte riktigt tycker att den lever upp till, men hype kan räcka till en Oscar (jag menar, när t.o.m. personer som Michael Bay får vara med och bestämma kan allt hända). Slumdog som vann en golden globe håller jag som favorit, tror Hollywood kan tycka att det är lagom pretentiöst med en indisk film, sen är den svinbra också. Milk och Frost/Nixon har inte skapat tillräckligt med buzz för att utmana.
Sen vinner Mickey Rourke för bästa manliga huvudroll, hands down, välförtjänt. Rourke är för övrigt den fräckaste kändisen någonsin.
Vem som vinner för bästa kvinnliga huvudroll har jag inte så bra koll på. den enda nominerade filmen som jag sett är Frozen River och Melissa Leo är värd en guldgubbe för den rollen som var den bästa prestationen jag sett på länge, men som sagt har jag inte sett de andra filmerna. Kate Winslet och Anne Hathaway känns starka.
Tyvärr vinner Heath Ledger för bästa manliga biroll. Jävla trist. Visst han var väl bra, men kom igen, hade han levt hade han inte varit nära en nominering. Tråkigt att ingen annan har en chans på grund av att de lever. Man ska få ett pris för att man presterat nåt, inte för att det är synd om en, eller vad man ska säga om de bortgångna. Jag har alltid gillat Heath Ledger, speciellt i Lords of Dogtown, men sånt här gillas inte.
Bästa kvinnliga biroll känns helt öppet. Får se lite vad som händer på Screen Actors Guild Awards, men om jag är tvungen att välja chansar jag på Marisa Tomei.
Bästa manus och regi är alltid skitsvårt att välja, men jag kör stenhårt på Slumdog Millionaire i regi och Frozen River för manus. För jag gillar dem.
Man glömmer alltid bort vilka sjuka kategorier det finns, vad skillnaden mellan sound editing och sound mixing är har jag ingen susning om. Massa kortfilmer som man aldrig hört talas om, best cinematography tror jag går till Benjamin Button, men vad heter cinematography på svenska? Cinematografi kanske?
Bästa "foreign language" vinner Entre Les Murs aka The Class aka Mellan Väggarna. Tror den vann för bästa film i Cannes faktiskt.
En av de säkraste vinnarna i årets gala är WALL-E som inte har någon riktig utmanare om bästa animerade film.


The Wrestler - bruce springsteen
The Boss har släppt nytt, Working on a dream, och jag får säga att jag gillar't. Här är låten "The Wrestler", soundtrack till filmen med samma namn. Finns ingen musikvideo och detta var det bästa jag hittade, ljudkvaliteten är iaf ok. Låten vann en Golden Globe och Bruce skrev den gratis efter att Rourke ringt och bett honom skriva nåt passande.

Jag har ingen aning om hur det funkar, men man kan räkna ut hur mycket en blogg är värd på bloggvärde.se. Denna bloggen är tydligen värd 1853 kr. Jag är skeptisk men det verkar inte vara nån slumpgrej i alla fall.

I veckan började både Flight of the Conchords och Lost nya säsonger. FOTC började som väntat, kul som vanligt, lite högre budget än innan men behåller samma charm. Seriernas mästare i flashbacks är tillbaka. Lost kör en rivstart med maskhål och resor i tid och annat skoj. Lost är faktiskt skitbra, och jag hoppas verkligen att det håller i sig denna säsongen, men även om premiären håller måttet så får jag en känsla av att det kan spåra ur snart. Hoppas att någon av huvudkaraktärerna dör, det är det roligaste med Lost, ingen sitter säkert (Idol-intertexten oavsiktig).

Har köpt Skate 2 idag. Fan vad jag har väntat på det. Har faktiskt inte spelat så mycket ännu, känner mig lite mellow, men det kommer.

Dr. Hannes Modig

Blitzen Trapper

Jag minns inte hur jag hittade Blitzen Trapper fast det var igår. Men de är jävligt bra. Nya plattan Furr går ständigt och speciellt låten nedan, också den med namnet Furr gillas.

Furr by Blitzen Trapper from Jade Harris on Vimeo.

En annan ny favorit är Santogold. Jag har läst massa om henne och hon är med på två låtar från N.A.S.A.s The Spirit of Apollo. Det har alltså snackats om henne ett tag , och hennes album Santogold är snart ett år gammalt. Bättre sent än aldrig att hitta en sån här pärla.


Santogold- Lights out from Jesika Novoa on Vimeo.

Lights Out är en av mina favoriter från skivan, jag älskar basslingan och kontrasten mot sången. Plattan är väldigt varierande och går från lite pop-visor till något som kan klassas som industrielectro. Santogold jämförs med all rätt ofta med M.I.A. som tyvärr avslutat sin solokarriär.Men hon är faktiskt också aktuell med skivsläpp, hennes bolag har släppt soundtracket till den fantastiska filmen Slumdog Millionaire där hon är med och gör en del låtar.
Jag såg Slumdog Millionaire i veckan och jag får säga att den överraskade mig positivt. Jag vet inte vad jag hade väntat mig egentligen, nån indisk snyfthistoria där man försökte kombinera bollywood med brittisk film. Men fan så fel jag hade. Filmen är skitbra och uppbygd på ett mycket fiffigt sätt. Det känns varken som en typiskt indisk eller brittisk film, utan bara en skitbra film helt enkelt, jag förstår till fullo hur den kunde kamma hem storvinsten på Golden Globe-galan. Trevligt nog har de uppdaterat plot-beskrivningen av filmen på IMDB, för den som jag läst för några månader sen stämde inte särskilt bra. Slumdog Millionaire har faktiskt krypit upp på 34e plats på IMDBs top 250 med 8.7 i betyg.

Gorillaz är back on track. De har släppt tre demos och snart kommer en skiva, tror man... Låtarna är inget som faller mig i smaken, men allt som har att göra med Damon Albarn är värt att lyssna på. Hitta låtarna på pitchfork här.

Tre stora serier har kommit igång igen. 24 hade sin megapremiär denna veckan med fyra avsnitt på två dagar. Som vanligt är det löjligt spännande hela tiden. 30 Rock har börjat igen efter ett långt juluppehåll och säsong åtta av Scrubs har börjat med fyra avsnitt på två veckor. Scrubs känns speciellt intressant eftersom att detta ska vara Zach Braff's (J.D) sista säsong. Jag anar redan hur de försöker lösa det då det slängs in en hel del nya karaktärer i det första avsnittet. Min chansning att ståuppkomikern Aziz Ansaris (Human Giant, Flight of the Conchords) karaktär Ed skulle komma att ta över J.Ds plats känns mer och mer obefogad. Får se hur de löser det, själv hade jag önskat att de bara lade ner serien, sluta på topp och inte bli som X-Files. På söndag natt börjar den efterlängtade och försenade Flight of the Conchords igen. FOTC har redan efter en säsong fått kultstatus och 1.5 års väntan är snart över.

Dr. Hannes Modig

Golden Globe

Kom precis hem från Pålsson där vi kollat på Golden Globe-galan. Det gick riktigt bra. Tycker att i stort sett de rätta vann (ja, förutom Heath Ledger), och Slumdog Millionaire tog hem allt den var nominerad i. Bästa TV-serien just nu - 30 Rock - tog också en storslam och hade det tveklöst bästa tacktalet. Men det jag vill lägga mest tyngd på var att vi sinsemellan tävlade med "ballots", dvs vi tippade vem som skulle vinna av de nominerade. Inte bara om vem som fick flest antal rätt, utan de olika kategorierna gav olika mycket poäng. Jag vann såklkart med 13 rätt och 47 poäng mot Pålssons snikna 12 rätt och 46 poäng. Deal with it, Cate Blanchett! Sen vann också Mickey Rourke för bästa skådis i en dramafilm, vilket för mig var det viktigaste.
 
MTV Shows

Dr. Hannes Modig

The Ram


N.A.S.A. "Money" feat. David Byrne, Chuck D, Ras Congo, Seu Jorge, & Z-Trip from Paul Griswold on Vimeo.

N.A.S.A. har släppt tre låtar från sin kommande platta The Spirit of Apollo, Money är den bästa med giganterna David Byrne och Chuck D. Z-Trip, Ras Congo och Seu Jorge är också med. Den nyaste låten Gifted innehåller gästspel med Kanye West, Santogold och Lykke Li. N.A.S.A. har hittills inte gjort den bästa musiken (de tre låtar som släppts) men den trevliga mix av artister är på alla sätt intressant. Jag väntar spänt på skivan som kommer i februari.

Jag såg två filmer i dagara som sägs vara bland årets bästa, en av dem, The Wrestler, var definitivt det. Den var faktiskt fantastiskt bra, framförallt var Mickey Rourke grym (det stinker Oscar om Rourke). Det känns som att han till en viss del spelar sig själv, gammal avdankad 80-talshjälte som gör en comeback. Att det sen ryktas om att han inte tog betalt för rollen gör det lite häftigare (inte heller Bruce Springsteen ska ha tagit betalt för soundtracket). Man var faktiskt inne på att låta Nicolas Cage spela huvudrollen, en tanke som får mig att grimasera. Filmen hadlar om Randy "The Ram" Robinson som är en avdankad gammal proffswrestler som numera "uppträder" på diverse independent-shower samtidigt som han jobbar extra i en matbutik. Randy dopar såklart röven av sig, har inga nära vänner, pratar inte med sin dotter, bor i en trailer (eller sin skåpbil när han inte betalt hyran) och den enda han pratar med är en gammal strippa spelad av Marisa Tomei, som även hon är riktigt bra. Sakerna Rourke gör i ringen är otroliga. Antingen är han helt uppoffrande eller så är det de bästa specialeffekter jag någonsin sett, men jag väljer att tro på att han faktiskt tog alla häftstift på riktigt. Det finns så mycket att skriva om filmen, men det känns inte som att man kan göra den rättvisa på något sätt, gå och se den för helvete! Jag vågar påstå att det är årets bästa film!

The Wrestler - Trailer

Den andra superhypade filmen jag såg var The Curious Case of Benjamin Button med Brad Pitt i huvudrollen. Benjamin föds gammal och åldras sen baklänges, han blir alltså yngre och yngre vilket skapar en del unika problem. När han föds 1918 dör hans mor och hans far tycker att han är så fruktansvärt ful att han ironiskt nog lämnar honom på trappen utanför ett ålderdomshem. Där adopterar en svart tjänstekvinna honom och det blir hans hem. Han blir kompis med en av tanternas barnbarn, Daisy, spelad av Cate Blanchett. De återser varandra genom åren och kommer allt närmare varandra i ålder. Filmen är intressant eftersom den spänner sig över en så stor tidsperiod och olika platser. Det är kul att se hur de ändrar Pitts frisyr och kläder för att uttrycka hans ålder, man sitter såklart och letar efter minsta tecken på ålderskillnad hela filmen. Det är helt otroligt snyggt gjort var de än befinner sig, speciellt 20-40-talet där de inte är rädda för stora platser utan har massor av människor, bilar och byggnader. Sen jag såg Pitt i The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford har jag varit en stor fan, och är fortfarande upprörd över att han inte fick en Oscar för den. Här är han bra, men inte genialisk. Blanchett gör en riktigt fin prestation, men jag får säga att filmen inte imponerade så mycket på mig. Missförstå mig rätt, den var bra och absolut sevärd, men att den ligger på topp 250 på IMDB tycker jag inte riktigt är rätt. Den är väldigt lång, 2 h 40 min och stundtals tappar man intresset. Sen ska den också ha credd för CGI ansiktet Benjamin har i början, väldigt snyggt gjort.

Har precis bokat biljetter till Frozen River på torsdag, den ska vara riktigt bra. Vann på Sundance och jag vågar tippa på att den vinner en Golden Globe på söndag också.


Minty Fresh Beats har gjort en mashupplatta som jag är väldigt nyfiken på, lyssnar på den i skrivande stund. Han mixar jättarna Jay-Z och Radiohead och kallar det Jaydiohead. Det ska vara ganska dåligt, men man måste ju kolla själv! Det bästa med skiten ska vara låtnamnen som är craptastic, tex Lucifer's Jigsaw och Dirt Off Your Android. MInty Fresh Beats har lagt upp det gratis här!

Dr. Hannes Modig

RSS 2.0