Vi tippar Oscar II

Det är alltså dags för Oscarsgalan och därmed försök att förutse vilka filmer som kommer kamma hem statyetterna och vilka som kommer gå hem tomhänta. Jag har i år sett en begränsad mängd nominerade filmer men å andra sidan spelar min åsikt om filmerna ingen roll för om de kommer vinna eller inte. Detta beslut lämnas till personer med stor förmåga att förstå och tolka alla filmens såväl explicita som mer subtila beståndsdelar. Personer som Michael Bay med andra ord.

Bästa film
Slumdog Millionaire har vunnit Golden Globe, BAFTA (Storbrittaniens Oscarsgala ungefär) och en satans massa obskyra små filmpriser under årets gång. Det har ägt rum överraskningar i den här kategorin förr. Crash vann denna kategori för tre år sedan trots att Brokeback Mountain hade en vinnarstreak i ryggen som var jämförbar med den Slumdog Millionaire har idag. Faktum kvarstår dock att Slumdog Millionarie är m eller mindre garanterad detta pris även om det inte är omöjligt. Det finns heller ingen klar outsider som skulle kunna snuva favoriten på priset. The Reader och Frost/Nixon vore för stora skrällar (även om jag personligen gärna skulle se Frost/Nixon vinna) och varken Milk eller Benjamin Button har fått något större erkännande i form av priser. I den här kategorin är det Slumdog mot en massa underdogs.

Manliga huvudroll
Frank Langella får jag dra till med i galans kanske hårdaste kategori. Det känns nästan som ett dött lopp mellan Frank Langella, Mickey Rourke och Sean Penn. När flera skådespelare har gjort insatser som hyllats på detta sätt så är det tänkbart att akademin försöker sträva efter någon rättvisa. Mickey Rourke vann en Golden Globe, Sean Penn har vunnit en Oscar tidigare och Frank Langella får på grund av sin ålder troligen aldrig chansen att vinna en Oscar igen. Utöver detta gör han ett fantastiskt porträtt av Richard Nixon och skulle också vara välförtjänt av en vinst.

Kvinnlig huvudroll
Kate Winslet tror jag och hoppas vinner denna kategori. Hon har vunnit statyetter för sin roll i The Reader på löpande band tidigare, dock för bästa biroll. Varför hon här är nominerad för bästa skådespelerska är tämligen oförståligt. Hon tog även hem priset för bästa kvinnliga huvudroll på Golden Globe-galan, men där för Revolutionary Road. Hon har även tidigare varit nominerad för 5 Oscars och gått hem tomhänt varje gång. Med denna bakgrund, både var gäller det gångna året ochvad gäller hennes karriär så tror jag att hon denna afton kommer ha sällskap hem med en liten man i guld.

Manliga biroll
Heath Ledger tar med all sannolikhet hem detta priset. Oscarsgalan tänker förmodligen inte vara sämre på att hedra den som blivit vår generations James Dean, än de andra galorna. Diskutionen om detta är rätt eller fel tänker jag inte gå in på. Det jag kan säga är ju att hans gestaltande av jokern i Batman var sjukt bra även om denna typ av roll under normala omständigheter troligen inte skulle belönas med en Oscar.

Kvinnliga biroll
Penelope Cruz drar jag till med här så jag slipper fortsätta famla i mörker. Jag har inte sett någon av filmerna och på de flesta tidigare galorna har Kate Winslet vunnit detta pris för samma roll som här gett henne en nominering till bästa huvudroll. Penelope Cruz har varit nominerad tidigare och Woody Allen har ju regisserat filmen vilket bara kan vara en fördel i sådana här sammanhang.

Manus med förlaga
Slumdog Millionaire. För förklaring se Bästa film. Det är också värt att notera att berättartekniken i filmen är ganska speciell. Är ändå sugen på att säga The Reader här men den har bemötts med viss skepsis efter nomineringen och Slumdog har lite för många positiva faktorer på sin sida.

Orginalmanus
Här tänker jag dra till med en mindre skräll. Jag tror att det finns en stor möjlighet att Wall-e tar hem detta pris. Med tanke på det beröm Wall-e har fått är det tänkbart att akademin känner att den förtjänar någonting som är större än priset för bästa animerade film. I den sistnämnda kategorin står Wall-e i en annan klass än dess konkurrenter och det är möjligt att akademin passar på att överraska i mindre kategorier då Slumdog Millionaire verkar vara så pass överlägsen i det större. Annars går troligen priset till Milk, som är den enda av filmerna i denna kategori som också är nominerad för bästa film.

Bästa regi
Danny Boyle för Slumdog Millionaire kommer högst troligen också kamma hem detta pris. Det hör till ovanligheterna att kategorierna bästa regi och bästa film producerar två olika vinnare.

Då är det bara att börja ladda, hålla tummarna och hoppas att ens framtidsvisioner inte bedragit en.

/Farbror Pålsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0