Oscarpepp i mörkret

Hallå! Då var det dags för mitt första inlägg på denna blogg som Dr Hannes ska ha en hel del kredd för som initiativtagare. Förhoppningsvis kommer det hela bli skoj för alla!

Snart börjar november, en månad som de flesta förknippar med kasst väder, inga egentliga händelser eller CTF-November, vilket är en ytterst dålig bana på Unreal Tournament. Men i allt detta mörker är det lätt att glömma ljuspunkterna som också finns. Man får inte glömma att det är under dessa sista månaderna på året som de flesta filmer med Oscar-potential släpps, för att få rätt mängd buzz etc. inför galan som äger rum den 22 februari. Av förra årets 5 filmer som var nominerade till "Bästa film" släpptes samtliga i september eller senare, och No Country for Old Men som kom att vinna kategorin släpptes just i november. Bland de filmer som kan bli aktuella för Oscars så finns det ett par stycken som jag känner mig extra peppad inför.

The Curious Case of Benjamin Button handlar om en man som föds gammal och sen åldras baklänges. Berättelsen följer mannen och de konsekvenser hans udda symtom leder till. Filmen är baserad på en novell från 1922 av F. Scott Fitzgerald. Förutom att handlingen låter spännade är skådespelarlistan inte dum den heller. Brad Pitt, Cate Blanchett och Tilda Swinton är alla namn som skapar hype och som återfinns i filmen. De båda kvinnorna har redan var sin Oscar-statyett, båda för bästa kvinnliga biroll. Om man sedan tittar till regissören så blir det hela extra intressant för det är ingen mindre än David Fincher som regisserar kalaset. David Fincher och Brad Pitt har tidigare arbetat tillsammans två gånger, i Fight Club och i Seven (eller Se7en som man kan skriva om man vill vara spejsig), och håller denna trend i sig så kan man vänta sig något riktigt schysst här! Av att döma av trailern verkar filmen inte dum och makeup-avdelningen har gjort ett stabilt jobb med att få Brad Pitt att baklänges åldras 50 år.

The Wrestler är en annan spännade film. Den handlar om en wrestler som drabbas av en hjärtattack och tvingas sluta men som inte kan motstå att efter ett uppehåll gå en till match mot hans gamla rival även om det kan kosta honom hans liv. Detta samtidigt som han har en del familjeproblem att deala med. Även om handlingen här inte är speciellt insugande så räcker det faktum att filmen har fått bra kritik på de festivaler där den släppts och framför allt det faktum att Darren Aronofsky regisserat rullen. Aronofsky är i min mening en av dagens absolut bästa regissörer och har gjort tre mer kända filmer tidigare: Pi, Requiem for a Dream och The Fountain. Pi innehåller några oerhört välgjorda scener, Requiem for a Dream erbjuder topprestationer både skådespelar- och klippmässigt och The Fountain är bland de visuellt och handlingsmässigt vackraste filmer jag sett. Darren har i denna film dessutom, precis som i de tidigare filmerna, en man vid sin sida som heter Clint Mansell. Mansell har gjort oerhört bra filmmusik tidigare, The Fountains soundtrack är kanske det bästa jag hört och spåret "Lux Aeterna" från Requiem for a Dream har blivit semilegendariskt och dyker upp i alla möjliga sammanhang. Så man kan i alla fall vänta sig en fest för ögon och öron även om handlingen inte låter så lockande.

Dessa båda filmer kommer dock inte att lysa upp novembermörkret eftersom ingen av filmerna har stor premiär före julafton.. Men än ska man inte ge upp hoppet. En skådespelare som är med i The Wrestler är Judah Friedlander. Och tänker man på Judah Friedlander så kan man inte annat än hålla med Dr Hannes i hans föregående analys. 30 rock har preimär på fredag! Fantabulous!

Farbror Pålsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0